Πώς να ενισχύσετε το δέσιμο με το παιδί σας



Όλες οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά και προσπάθεια και η σχέση ανάμεσα στο γονιό και το παιδί δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ας δούμε μερικές μικρές, απλές, καθημερινές κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το δέσιμο με το παιδί σας και να βελτιώσετε την επικοινωνία σας:
  • Φροντίστε να τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα όλοι μαζί: Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς από εμάς οι πιο έντονες παιδικές αναμνήσεις γυρίζουν γύρω από ένα τραπέζι.
  • Μάθετε για τη μέρα του και μιλήστε του για τη δική σας: Σκεφτείτε πόσες ώρες περνάτε καθημερινά μακριά από το παιδί σας, χωρίς να ξέρετε τι κάνει και βάλτε στόχο να επικοινωνείτε καθημερινά και να μοιράζεστε τα νέα της ημέρας.
  • Παίξτε μαζί: Για τα παιδιά, το παιχνίδι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής τους και γι’ αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να παίζουν μαζί σας, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού.
  • Φροντίστε να του φέρεστε με σεβασμό: Μην απαιτείτε μόνο από το παιδί να σας φέρεται με σεβασμό, αλλά φροντίστε να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Ακόμα και όταν παραφέρεται, αποφύγετε ειρωνικά σχόλια, φωνές και κάθε είδους βία.
  • Αφήστε το να σας βοηθά:  Αναθέστε του δουλειές και ευθύνες (ανάλογα πάντα με την ηλικία του) και αφήστε το να σας βοηθήσει, δείχνοντάς του έμπρακτα ότι το θεωρείτε ικανό και το εμπιστεύεστε.
  • Δείξτε του την αγάπη σας: Όχι μόνο με ακριβά δώρα και παιχνίδια, αλλά κυρίως με αγκαλιές, φιλιά, τρυφερά λόγια που το κάνουν να νιώθει ασφάλεια και ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του.